“Der var engang et land” af forfatter og lyriker Frederik Schütt
”Der var engang et land” er en samling af digte om og fotos af Palæstina – et øjebliksbillede af landet, mens det er under et enormt militært pres fra Israel og mod Palæstinas civilbefolkning, der risikerer at blive udryddet for altid fra jordens overflade.
Jeg har som forfatter hidtil haft fokus på glade og livsbekræftende historier og budskaber. Men de seneste mange måneder har den ulykkelige situation i Gaza og stadigt mere også på Vestbredden været noget af det første, jeg har tænkt på, hver dag når jeg har slået øjnene op. Det har smittet kraftigt af på min digtning, så meget at jeg til sidst måtte alliere mig med Hosny Salah, en dygtig fotograf fra Gaza City, for at lave denne digtsamling.
Bogen står derfor med ét ben i Gaza og ét i Danmark. Hosny lever midt i det hver dag i Gaza City, og jeg selv ser krigen på lang afstand, hvilket er en sær blanding af tryghed og magtesløshed i en søvnig, dansk provinsby. Billederne er taget og digtene er skrevet med hjertet i håb om, at du vil bryde tavsheden, og -støtte Palæstina og dets folk i at rejse sig fra asken.
På trods af afstanden har krigen ramt mig så hårdt, at digtene måtte skrives. Der er grædt mange tårer undervejs i empati med de tusindvis af ofre, hvis antal kun stiger dag for dag. Jeg håber, at digtene vil efterlade læseren med en forståelse for den smerte og empati, jeg har følt, mens jeg skrev dem – og måske endda med en forståelse for, at ulykker som denne også kunne ramme os i en ellers stilfærdig dansk virkelighed. For mig er bogen et nødvendigt bidrag til debatten. Menneskeligheden har lidt et alvorligt knæk, og digtene er mit forsøg på at dreje skuden i retning af menneskelighed, forståelse og ikke mindst en retfærdig fred.
Mere end en bog
Bogen er ikke skrevet til bare at stå på en hylde. Jeg sender den ud i landet med mig selv på slæb for at læse digtene op til en række åbne arrangementer, hvor herboende palæstinensere også vil fortælle om deres helt personlige oplevelser af at se familie og venner i Palæstina kæmpe for at overleve sult, forvisning, og bombardementer hver dag – hvor mange ikke overlever. Og ikke mindst har jeg inviteret fagfolk med, som kan sætte hele situationen ind i en historisk, politisk og udviklingsmæssig ramme. Sandheden og overblikket er nemlig altid det første offer i en krig – hvis vi overhovedet kan kalde dette for en krig. Til arrangementerne vil der være rig lejlighed for publikum til at stile spørgsmål og deltage i dialogen. Vi håber på en overflod af levende og demokratisk dialog – eller på dansk, en masse gode snakke undervejs.
De allerførste arrangementer i Aarhus og København er i dette øjeblik tæt på at falde på plads. Enhver, der har interesse, vil kunne følge, hvor og hvornår arrangementerne kommer til forskellige byer i landet og enhver, der ønsker os indenfor på besøg, skal bare sige til. Vi har en side på Facebook, hvor vi altid er til at finde og lette at kontakte.
”Jeg tror på, vi har det i os både du og jeg.
Nej, jeg ved vi har det, for gang på gang rækker vi ud,
glemmer os selv for en stund, når vi ser andre, der mangler.”
Fra digtet ”Vi har det”.