Debatindlæg

Fredsduer for Palæstina

Annebeth Christensen fra Køge har startet en ”fredsduebevægelse.” Annebeth har siden 2014 rejst og arbejdet i Palæstina og har gennem sine ophold fået både venner og bekendte på den besatte Vestbred.

Puls48

Udgivet af: Trine Stauning Willert

I mere end et årti har hun prøvet at tale palæstinensernes sag her i Danmark. Hun har oplevet at interessen var begrænset og lydhørheden endnu mindre. Efter den 7. oktober 2023 er interessen af sørgelige årsager blevet større.

Annebeths engagement i Palæstinasagen er selvfølgelig fortsat med deltagelse i events, demonstrationer etc. Annebeth Christensen har oplevet, at det har været svært at få dansk presse til at engagere sig. Selv ved de store demonstrationer, har såvel de landsdækkende tv-kanaler DR og TV2 som de store aviser været ret fraværende. Af og til har de demonstranter, som har fået ordet, oplevet, at deres udtalelser blev beskåret, så meningen blev ændret eller fordrejet. Det fik Annebeth til at tænkte at NU må der fredsduer til. Fredsduer i passende fjerdragt!

På DBA fandt Annebeth én, som havde lokkeduer til salg. Hun henvendte sig for at købe én, men fik hele sækken forærende. Så malede hun en fredsdue, klædt i Palæstina-flagets farver og med det traditionelle tørklæde, keffiyeh, om halsen.

Ved den næste meget velbesøgte demonstration for våbenhvile, blev duen og Annebeth indfanget af en fotograf og en journalist fra DR. Først spurgte de til duen og ville høre, hvor hun har den fra, og hvad den skal signalere. Annebeth forklarede, at det er en fredsdue, som kræver fred og frihed for Palæstina. Derefter blev Annebeth filmet, mens hun sagde, at de forfærdelige angreb på Gaza må ophøre og at hun er ked af og flov over, at den danske regering tillader levering af våben, som bruges af israelsk militær til angreb på civile. På spørgsmålet om, hvorvidt hun aldrig kommer i tvivl om nytten af at deltage i protesterne, svarede hun: ALDRIG! Og duen nikkede til!

Annebeth tænker, at det lige præcis var duen, der gjorde, at journalisten udvalgte netop hende blandt de mange tusinde andre demonstranter. På vej hjem fra demonstrationen begyndte beskeder at tikke ind på Annebeths telefon: “Vi har set duen og dig på TV,” “I er i nyhederne,” “Klar tale af duen og dig,” osv. og ganske rigtigt: Annebeth og duen blev vist på DR1 i den bedste sendetid. På dr.dk’s nyhedsside findes der også en artikel med en nærmere beskrivelse af, hvordan en lokkedue blev til en fredsdue som fortaler for fred og frihed i Palæstina. Både venner og folk, som Annebeth ikke kender personligt, sender hende klippet igen og igen, fordi de har set det på forskellige platforme.

Efter en tid får hun besked fra én, som arbejder med sociale medier om, at nu har dueindslaget passeret 30.000 visninger. Klippet deles på TikTok med engelske undertekster – og visningerne her passerer hurtigt de 5.000. Efterfølgende møder Annebeth folk overalt, som henvender sig til hende og spørger: ”Er det ikke dig med duen?” ”Hej, du kender mig ikke. Men jeg så dig med duen,” etc. Selv fra bekendte på den besatte Vestbred på kommer der takkehilsner: ”Vi så dig med duen!” Efter mere end 10 års kamp for at få folk i tale lykkedes det endelig – takket være en due og fem sætninger i DRTV.

En dag får Annebeth en hilsen fra et par skolepiger, som skriver at de har set hende og duen på TV. De har engelsk i skolen og har fået til opgave at skrive et vers til en sang. De viser læreren klippet med Annebeth og duen og får ros for deres vers, De får lov til at optræde til morgensang med klippet og verset: ”How many bullets must your white dove avoid /before it can rest in a tree? The answer, my friend, is blowing in the wind….” Annebeth roser pigerne, og de svarer at de håber, duen vil overleve, for de ved, det er farligt at være en palæstinensisk fredsdue.

I Betlehem har kunstneren Banksy malet en fredsdue iført skudsikker vest. Dette billede og pigernes bekymring får Annebeth til at male endnu en fredsdue, denne gang iført skudsikker vest og beskyttelseshjelm.

Som månederne går, bliver situationen i Gaza og på den besatte Vestbred værre og værre med flere og flere tilfangetagne og flere og flere dræbte civile. Så symbolikken med en fredsdue, som har gjort, hvad den kunne for at overleve, er rammende. PEACE, står der på den.

Fredsaktivisten Carl Scharnberg sagde engang: ”Fredsarbejde kræver kreativitet!” Den 8. juni afholdt Arbejdermuseet et arrangement i samarbejde med Røde Kors, Strik for Fred. Deltagerne strikkede fredsduer efter en opskrift udviklet til formålet af Freja fra FrejaKnit. Arrangementet var ikke politisk, og al snak om Israel/Palæstina ville være helt upassende. Men Annebeth fik tilladelse af den arrangementsansvarlige til at vise sine to medbragte fredsduer frem og sige et par ord: ”Kan et par fredsduer overhovedet gøre nogen forskel? For verdensfreden? For noget som helst?” Ja, med fredsduen som blikfang lykkedes det at få budskabet om fred og palæstinensernes lidelser frem i medierne med mindst 40.000 visninger på DRTV og i de sociale medier. Fredsduer KAN meget. De strikkende damer var begejstrede og håbede at også deres duer kunne medvirke til at sprede budskabet om fred.

Freja lagde et fint og oplysende indslag om Annebeth og hendes due ud på Instagram. Meget hurtigt fik Annebeth og duen denne sms: 10.000 visninger med jer på Instagram. Tusind tak til Freja. Med al den opmærksomhed kan fredsduen nok have fået primadonnanykker, men den bliver utrætteligt ved med at dukke op til demonstrationer for fred, våbenhvile og nødhjælp til Gaza.

Duen (Peacy Peace) og dens ven i den skudsikre vest (Habibi) optræder, trods travlhed, i The Daily Due Show, hvor de fortæller om de palæstinensiske fredsduers utrættelige arbejde. De to har fået flere fredsduevenner: To på Stevns, Habibti i Århus og den trofaste Horra fra Ølsted. Duerne er givet til folk, som har været en stor støtte i den sag, som mediestjerneduen støtter.

Når duerne deltager i demonstrationer, bliver de flittigt fotograferet. Mange gange af tilskuere til demonstrationerne. ”Må vi tage et billede af Habibi, Peacy og Horra?” De spørger om lov og får selvfølgelig grønt lys. Altid ledsaget af en lille forklaring på, hvorfor der demonstreres og en opfordring til at deltage. Mange siger, at de vil vise billederne til bekendte og forklare nærmere.

Den næste store demonstration nærmer sig. Det er 24. august i København. Annebeth og duerne deltager sammen med andre fredsduevenner under parolen ”Fredsduer for varig våbenhvile og nødhjælp til Gaza” og vil dele fredsduer ud til alle som vil være med i fredsdueflokken. Fællesskaberne er ligesom kreativiteten afgørende for fredsarbejdet. Fredsduernes mål er at vise den brede befolkning, at man sagtens kan kæmpe for palæstinensernes ret til fred og frihed med fredelige midler, og at de såkaldte pro-palæstinensiske demonstrationer hverken handler om støtte til Hamas eller om jødehad. Det er dog uundgåeligt at demonstrationerne udtrykker kritik af Israels regering og militær samt af de øvrige stater, som fx Danmark, der støtter Israels angreb på civile palæstinensere. Men hovedbudskabet er, at alle har ret til et liv i fred og frihed. Det budskab vil fredsduerne bære frem så længe, det er nødvendigt.

Videre

Vi, der bare er en dråbe

i havet,

lad os være rede

til at blive den dråbe,

der får bægeret til at flyde over

(Carl Scharnberg)

Free Palestine!

Annebeth Christensen og Trine Stauning Willert med duerne Peacy Peace og Habibi til Strik for Fred på Arbejdermuseet

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Skriv et svar

Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.