I hjertet af København står en gruppe unge studerende fast i deres kamp for retfærdighed og menneskerettigheder.
Studerende Mod Besættelsen har længe arbejdet på at skabe opmærksomhed omkring det palæstinensiske folks lidelser, og senest har de valgt at intensivere deres fredelige protester.
En af frontfigurerne, Anna Sarauw, fortæller til Puls48 om gruppens seneste initiativ: en besættelse af rektoratet på Københavns Universitet med et klart budskab – stop samarbejdet med israelske universiteter, som er medskyldige i undertrykkelsen af det palæstinensiske folk.
Vi har i lang tid forsøgt os med oplysningskampagner og fredelige initiativer som Rafah Garden, forklarer Sarauw, men det er tydeligt, at vores stemmer ikke er blevet hørt på de beslutningsniveauer, der kunne gøre en forskel.
Sarauw understreger, at målet med aktionen er at få universitetet til at tage stilling til dets samarbejde med Hebrew University i Israel – en institution, der ifølge Sarauw har tætte forbindelser til det israelske militær og dermed til Israels krig mod Gaza.
Aktionen førte til, at politiet i dag anholdt seks personer, herunder den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.
Ifølge politiet blev Thunberg anholdt for husfredskrænkelse efter kortvarigt at have blokeret indgangen til en af Københavns Universitets bygninger.
Greta Thunberg er siden blevet løsladt.
“Siden oktober sidste år er alle 12 universiteter i Gaza blevet ødelagt af Israels bomber,” siger Sarauw og tilføjer:
I mellemtiden har ikke et eneste israelsk universitet udtrykt nogen form for modstand mod denne ødelæggelse. Det er uacceptabelt, at et dansk universitet indirekte bidrager til en ulovlig besættelse og apartheid ved at opretholde samarbejde med israelske universiteter, som har militære bånd.
Sarauw opfordrer Københavns Universitet til at tage afstand fra samarbejder, der understøtter undertrykkelsen af det palæstinensiske folk.
Fjernet af politiet
Ifølge de unge var deres aktion fredelig, men alligevel blev de mødt med en voldsom reaktion fra politiet. “Vi var chokerede over politiets fremgangsmåde,” fortæller Sarauw. “De kom med rifler, hjelme og rambukke, selvom vi blot sad og demonstrerede fredeligt.”
Sarauw understreger, at tidligere aktioner på universitetet ikke har mødt den samme voldsomme reaktion, og hun frygter, at det skyldes den følsomme karakter af deres sag – støtten til den palæstinensiske sag. “Vi oplever en forskelsbehandling,” siger hun med bekymring. “Det sender et stærkt signal om, hvor vanskeligt det er at være aktivist, der støtter palæstinensernes rettigheder i Danmark.”
Den internationale bevægelse for palæstinensiske rettigheder har fået ny energi, drevet af unge mennesker over hele verden, og Danmark er ingen undtagelse. For Sarauw er dette en vigtig tid, hvor de unge skal gøre deres stemmer gældende.
Vi ser et globalt studenteroprør for et frit Palæstina, siger hun med håb. Vi repræsenterer en generation, der nægter at vende det blinde øje til uretfærdigheder.
Sarauw understreger vigtigheden af international handling mod den israelske besættelse. Hun mener, at konkrete skridt skal tages for at lægge pres på Israel:
Vi opfordrer Danmark og resten af verden til at boykotte og sanktionere Israel samt trække investeringer fra virksomheder, der aktivt støtter besættelsen. Denne tilgang er ikke et angreb på israelere, men en protest mod den politik og besættelse, der undertrykker millioner af palæstinensere, forklarer Sarauw.
En ny generation af aktivister
Studerende Mod Besættelsen ser sig selv som en del af en større global bevægelse, hvor unge aktivister kræver, at verden ser på Palæstina med nye øjne. “Vi spiller en vigtig rolle,” siger Sarauw. “Som studerende og fremtidens ledere er vi nødt til at bruge vores privilegier til at tale på vegne af dem, der ikke har en stemme.”
Denne generation af unge aktivister er vokset op i en verden, hvor kampen for klimaet og menneskerettigheder er blevet afgørende kampe. Palæstinas frihed er nu en del af denne bredere dagsorden for retfærdighed og lighed.
For Anna Sarauw og hendes medaktivister er det klart, at kampen for palæstinensernes rettigheder ikke handler om politisk ideologi – det handler om menneskerettigheder, værdighed og retfærdighed for alle.
Vi kæmper ikke kun for palæstinensernes frihed, vi kæmper for en verden, hvor ingen skal leve under besættelse eller apartheid, tilføjer Sarauw.